Skrivet av Redaktionen • 30 september, 2024 05:55
Detta är en intervju i ett betalt samarbete.
Biofrigas är ett av Sveriges få börsnoterade bolag som sysslar med biobränsle – som bland annat används av transportbolag både till havs och på väg, samt inom industrin. Biofrigas har utvecklat en anläggning ”Cryo Sep” som omvandlar biogas till flytande form. I dagens intervju kommer Jonas Stålhandske att berätta mer om varför räckvidden ökar med flera gånger med flytande biobränsle jämfört med gas, samt berätta om var Biofrigas befinner sig just nu och vad som finns i sikte!
Friska upp minnet på våra läsare! Vad sysslar Biofrigas med?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Biofrigas gör containerbaserade anläggningar som omvandlar biogas, från gas till vätska. Det gör att biogasproducenter kan börja sälja ett flytande, cirkulärt framställt bränsle, till exempelvis tunga transporter, sjöfart eller industrin.
Fördelen med att ha det som vätska är att det är mer kompakt än gas och på så sätt får man in mer energi i tanken på ett fordon och kan då köra mycket längre på vägarna. Under 2020 så var andelen förvätskad gas några få procent av allt biogasbränsle som tankades i Sverige, första halvåret i år så är motsvarande andel ca 30%. Vi ser att fler och fler åkerier och bussoperatörer nu går över till flytande bränslen då räckvidden är mycket bättre, ca 3-4 ggr!
Sjöfarten och industrin ser också stora fördelar då man kan ersätta den fossila flytande naturgasen med en cirkulär biogas i stället. Det får stark positiv påverkan på deras klimatavtryck.
Bild ovan: Processen för biogas, med Biofrigas anläggning CryoSep
Källa: Biofrigas hemsida
Så i princip samlar man upp ko-spillning och jäser detta i en tank? För att sedan föra över innehållet till CryoSep?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Stämmer, man samlar kospillning och annan gödsel (eller vårt källsorterade matavfall, eller produktionsrester från livsmedelsindustrin) i en tank (rötkammare). Där bildas den här gasen som kallas biogas, den innehåller ca 60 % metan och 40 % koldioxid. Den gasen kan man föra in i vår anläggning och så får man ut metanet i ett rör och koldioxiden i ett annat rör. Fiffigt.
Har Biofrigas fler produkter än CryoSep P?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: CryoSep P lämpar sig för större anläggningar så som exempelvis många kommunala biogasanläggningar för matavfall eller medelstora professionella aktörer.
Utöver CryoSep P har vi även vår ursprungsprodukt, CryoSep. Den lämpar sig för mindre anläggningar så som enskilda lantbruk eller mindre kommunala avloppsreningsverk.
Båda produkterna har gemensamt att man matar in en gas som är en blandning av olika mängder metan och koldioxid. Våra anläggningar separerar de två gaserna till två olika rena produkter som är mer kommersiellt intressant än den gas som är en blandning. Metanet kan säljas som bränsle eller insatsvara till kemisk industri och koldioxiden kan användas till att exempelvis fylla brandsläckare och andra applikationer.
I er Q2-rapport kunde vi läsa om att intäkterna uppgick till 3,0 MSEK. Är detta Biofrigas allra första intäkter någonsin?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Åtminstone under min tid i bolaget. De tre miljonerna rör den anläggning som vi nu färdigställer för installation hos vår första kund och i takt med att vi upparbetar kostnader för den anläggningen bokför vi nu det förskott vi fått tidigare som omsättning. Det är en viktig milstolpe för oss såklart.
Ni har nu presenterat två LOI på totalt 26 MSEK, från Norge respektive Finland, med möjlighet till utökning hos den finska aktören med ytterligare 41 MSEK. Berätta mer om dessa orders, och vad är förutsättningarna för att detta blir konkreta orders?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: De två avsiktsförklaringarna är en tydlig intention från våra kunder att investera i anläggningar från Biofrigas när man kommit igenom sina processer som rör finansiering och tillstånd.
Just nu är man i processen att söka statligt finansieringsstöd för sitt projekt och de processerna ser lite olika ut i olika länder men det finns nationella drivkrafter i till ökad produktion av cirkulära bränslen och man vill från politikens sida stötta den här typen av projekt.
För att få den här typen av stöd behöver man ha en investering med mycket hög klimatnytta och att producera förvätskad biogas till transportsektorn är ett sådant fall. Klimatnyttan i förhållande till investeringens storlek är mycket god. Parallellt med finansieringsprocessen kan kunden även börja förbereda arbetet med att erhålla de tillstånd som krävs.
Är det en ny aktör så kan detta ta lite längre tid medan för en verksamhet som redan producerar biogas så är det enklare.
I båda fallen så har kunden en befintlig anläggning, den i Norge är på ett lantbruk och den i Finland är en privat biogasproducent. Anläggningen i Finland är några gånger större än den Norska och därför finns det i Finland även en spännande möjlighet att komplettera med flera anläggningar i takt med att de fortsätter att ställa om sin produktion.
Värt att säga om avsiktsförklaringar är att det inte är alla typer av aktörer som kan skriva sådana. I kommunala världen exempelvis så gör man en utvärdering, därefter en offentlig upphandling och den som vinner en sådan får kontraktet.
Hur stor är er utestående offertstock just nu?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: I slutet på maj var den mer än 150 MSEK och när vi presenterade Q2-rapporten hade den ökat markant.
Vi ser ingen nedgång i intresse för våra produkter utan tvärt om!
Vi fortsätter offerera men kommunicerar inte mer detaljer kring stockens storlek nu. Vi började kommunicera offertstockens storlek för att visa marknaden att det finns ett konkret intresse för våra produkter men vill ju framåt kunna kommunicera mer kring avsiktsförklaringar och kontrakt.
Hur många av dessa offerter bedöms/gissar ni eventuellt kan blir konkreta orders?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: De som frågar om offerter är seriöst intresserade och vi anstränger oss hårt för att besvara dessa förfrågningar på ett så bra sätt som möjligt.
Vi får bra återkoppling och känner att vi har bra produkter som lämpar sig väl för uppgiften.
Det är fortfarande för tidigt för oss att kunna dra slutsatser om hur många som går till affär. Jag tycker dock att vi står oss bra i konkurrensen med andra på marknaden.
Handeln i era teckningsoptioner TO2 pågår för fullt! Snart är det dags att teckna (köpa) dessa optioner. Hur ser datum och förutsättningarna ut?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Om man äger en TO2 så har man rätt att under perioden 1-15 oktober teckna en aktie i Biofrigas, vissa banker och förvaltare kan ha en sista dag för utnyttjande som infaller före den 15 oktober och bäst är att man kollar vad som gäller för sin egen del. Teckningskursen har fastställts till 0,42 SEK per aktie, vilket motsvarar 70% av den volymvägda genomsnittskursen för Biofrigas aktie under perioden 12-26 september. Så i praktiken kan man säga en 30%-rabatt på snittkursen.
Just nu kan man köpa och sälja TO2 på Spotlight Stock Market och sista dag för handel med dem är den 11 oktober.
Värt att tillägga är att de teckningsoptioner av serie TO2 som inte utnyttjas senast den 15 oktober 2024, alternativt avyttras senast den 11 oktober 2024, förfaller utan värde.
Vi kommer framöver genom separata pressmeddelanden repetera dessa villkor samt att all information kommer finnas på hemsidan såklart.
Hur många aktier finns det i Biofrigas just nu, och hur många kommer det finnas om alla TO2 tecknas?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Det finns nu 37 670 918 aktier i Biofrigas och det finns 28 766 982 TO2 vilket gör att vid full teckning så kommer det finnas 66 437 900 aktier.
Vad skall ni använda pengarna till?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Vi vill fortsätta utveckla bolaget under den omställning till kommersialisering vi befinner oss i och kommer därför använda huvuddelen till försäljning och marknadsföring. Över tid, i takt med att vi växer, vill vi också stärka våra resurser inom forskning & utveckling samt inom inköp, produktion, logistik och support.
Vi räknar med att det kommer att hända mycket i bolaget under de kommande åren.
Har ni några finansiella mål?
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Nej, våra viktigaste mål just nu är att genomföra en lyckad installation av vår första kommersiella anläggning samt att fortsätta vår kommersiella omställning med att avsikt att teckna ytterligare avsiktsförklaringar och kontrakt.
Ge tre argument till varför man skall investera i Biofrigas!
Jonas Stålhandske (VD) Biofrigas: Vi är ett bolag med en relativt liten kostnadskostym och vi säljer anläggningar till relativt höga värden, det gör att vi ganska snart kan nå intressanta omsättnings- och vinstnivåer i takt med ökad försäljning.
Marknaden för förvätskad biogas är under kraftig tillväxt och utgör numera en betydande del av allt biogasbränsle som används.
Vi räknar med att andelen fortsätter att öka, vilket kommer att skapa affärsmöjligheter hos de kunder som vill dra nytta av detta och skydda sina befintliga investeringar genom att komplettera med förvätskning. En stabilt ökande marknad minskar den kommersiella risken med att investera.
Det råder ett gynnsamt investeringsklimat på marknaden just nu där det har allokerats statliga investerings- och produktionsstöd som gynnar gröna investeringar, detta sänker ribban för investeringsbesluten och vi ser att dessa stöd kommer att fortsätta finnas långsiktigt. Detta kommer driva affärer och den finansiella risken minskar.
Dagens Börs tackar Jonas Stålhandske för en mycket intressant intervju och vi önskar både honom och Biofrigas all lycka till i framtiden!
Diagram ovan: Biofrigas dagsdiagram (diagram källa: Infront/ Dagens Börs)
Klicka här för att komma till originalartikeln.